Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia – każdy dietetyk Wam to powie! Warto zatem zadbać o to, aby nie tylko było ono sycące i smaczne, ale też zdrowe. To właśnie rano nasz organizm potrzebuje największej dawki energii i witamin. Pyszny, puszysty twarożek, aromatyczna kawa, świeże i chrupiące pieczywo a wszystko to w towarzystwie gościa honorowego na tym stole, czyli miodu.
Miód jest nie tylko słodki i smaczny, ale posiada też bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim, jest pozyskiwany w sposób naturalny a zatem, jest pozbawiony jakichkolwiek sztucznych i szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. To właśnie dzięki regularnemu spożywaniu miodu, uważany za ojca medycyny, Hipokrates żył aż 111 lat! Miód w naturalny sposób wzmacnia naszą odporność – zawiera mnóstwo witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Miód w znaczący sposób poprawia i przyspiesza proces trawienia i właśnie dlatego, jest on jednym z podstawowych, słodzących składników wielu diet.
Warto także zwrócić uwagę na to, że jedną z najważniejszych właściwości miodu, jest to iż znacząco poprawia on pracę serca. Dzieje się tak za sprawą substancji naturalnie występującej w miodzie – acetylocholiny.
Innymi słowy – nie ma lepszego dodatku do pysznego i sycącego śniadania. Puszysty twarożek z miodem w towarzystwie aromatycznej kawy i ulubionego pieczywa, to idealny zestaw śniadaniowy. Zarówno, jeśli chodzi o smak, jak również i zdrowie.
0 komentarzy