Miód kremowany

Kremowanie miodu od strony naukowej

POSTĘPY TECHNIKI PRZETWÓRSTWA SPOŻYWCZEGO 2/2006 Dr inż. Sławomir BAKIER Wydział Mechaniczny, Politechnika Białostocka KRYSTALIZACJA KIEROWANA MIODU PSZCZELEGO W artykule przedstawiono wyniki badań procesu krystalizacji kierowanej, który umożliwia uzyskanie drobnoziarnistej struktury miodu. Wprowadzając do płynnego miodu szczep krystaliczny wywoływano szybką krystalizację Czytaj dalej…

Krystalizacja miodu

Krystalizacja miodu

Sławomir BakierZamiejscowy Wydział Leśny Politechniki Białostockiej w Hajnówce W poniższym opracowaniu chciałbym spojrzeć na proces krystalizacji miodu nieco inaczej, jak to zwykle czynimy. Chcę pokazać proces krystalizacji i miód skrystalizowany nie tylko w ujęciu makroskopowym, jak go widzą pszczelarze i Czytaj dalej…

Proces krystalizacji miodu

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem naturalnym zachodzącym w każdym prawdziwym miodzie. Jest to proces fizyczny, a nie chemiczny, dlatego też nie zmienia jego składu, a co za tym idzie – właściwości odżywczych i leczniczych. Niestety, zainteresowanie na rynku miodem w formie płynnej jest znacznie wyższe niż miodem Czytaj dalej…

Kalkulator syropu cukrowego

Jako, że koniec sezonu miodowego, czas na zakarmianie pszczół na zimę. Zrobiłem narzędzie (kalkulator) przydatne, myślę, dla każdego pszczelarza oparte na tabeli z Rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać areometry szklane, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń Czytaj dalej…

Ziołomiód zawierający sulforafan – aglikon o potencjalnej roli w profilaktyce chorób nowotworowych

Zakład BiochemiiAkademia Rolnicza w Krakowie31-425 Kraków, al. 29 Listopada 54 Kierownik: dr hab. H. Kołaczek Przedsiębiorstwo Pszczelarskie „Apipol-Kraków”32-410 Dobczyce, Brzączowice 1 Produkty przemian glukozynolanów obecnych w brokułach, takie jak sulfo-rafan, wykazują pozytywne działanie fizjologiczne i biochemiczne na organizm człowieka, w szczególności Czytaj dalej…