Źródłem ziołomiodu nie jest (tak jak w przypadku tradycyjnego miodu) nektar kwiatowy, a syrop wytwarzany z konkretnych ziół – stanowi on dla pszczół pożywkę, którą jednak wcześniej pszczelarz musi odpowiednio przygotować. Wytworzony przez niego materiał jest jedynie przez pszczoły przetwarzany, czyli produkt końcowy powstaje przy udziale tych owadów, ale nie jest przez nie przygotowywany od początku do końca.

Ziołomiód powstaje zwykle na bazie roślin, które nie są miododajne i nie mogłyby w naturalny sposób służyć pszczołom do produkcji miodu. Między innymi z tego powodu nie używa się tu nazwy „miód ziołowy”, która to mogłaby sugerować, że powstał on dokładnie tak samo, jak znane powszechnie miody. Poza „ziołomiodem” spotkać się można natomiast z nazwami takimi, jak „sokomiody”, „herbamiody” czy „miody sokowe”.

Kategorie: ogólna

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Avatar placeholder

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *